Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Leden 16, 2025, 21:58:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Existuje hra ako Might and Magic?  (Přečteno 13245 krát)

Araneo

• Nováček
  • *
Existuje hra ako Might and Magic?
« kdy: Květen 20, 2023, 22:41:56 »

Might and magic je pre mna sentimentalna hra. Moja prva hra, ktoru som si kupil bola onoho casu hra MM6. To bola este v anglictine, ale aj napriek tomu som ju dohral do konca.
Aktualne som rozohral merge mod a zacal som vo svete MM7. Myslel som si, ze som ju nehral, ale hral som aj 7. Viem ze som hral aj 9, lebo tam sa zmenila grafika a uz sa mi to az tak nepacilo. MM X mam na steame a hral som ju pred asi dvoma rokmi, ked akurat ubisoft vypol servre a musel som si patchovat hru, aby som sa dostal dalej cez most a vedel letiet na gryfoch do kovarne.

Zhrnute a podciiarknute, MM sa mi pacia cele, mechanika, levelovanie, skilly, kuzlenie, cestovanie...

Existuje nieco, co sa na seriu Might and Magic podoba a je to tiez v cestine?  Nehovorte mi Wizardry, kedysi davno som mal kupenu 8. A dajak sa mi to nepacilo. Asi najviac mi vadilo respawnovanie monstier.

Zaroven ale nechem modernu RPG typu zaklinac, skyrim, ... to vsetko mam na steame kupene. Hladam nieco na pohodove hranie, kde mam boj na kola, proste ako MM.
Predsa len uz som muz v strednych rokoch a nemam rad, ked hra testuje moj postreh a reakcnu dobu.
Idealne aby to bolo v CZ. Som sice vecny student anj, ale nelepi sa to moc na mna.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
Re:Existuje hra ako Might and Magic?
« Odpověď #1 kdy: Květen 21, 2023, 12:16:06 »

Tak to si si tú ponuku hier riadne zúžil  :)

Pokiaľ chceš starší jednoduchý dungeon, výborný je napríklad Lands of Lore 1 (existuje SK preklad). Výborná je séria Ultima Underworld kde nájdeš aj lietanie, portovanie atď. Z novších dungeonov ma napadá len séria Legend of Grimrock

Dobré staršie RPG je Dark Messiah of Might & Magic, alebo slávny Gothic

U nových hier ma v podstate zaujala okrem série o Zaklínačovi len séria souls hier teda od Demons Souls cez Dark Souls a Bloodborne až po Elden Ring.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Květen 21, 2023, 13:10:03 »

Nejblíž k M&M mají opravdu ty Wizardry, popř. Wizards and Warriors, ale pokud se ti nelíbily Wizardry 8, tak to asi nemá smysl doporučovat (ten respawn je tam taky, i když oproti Wizardry 8 jsou W&W schůdnější). Z dalších obdobných her, které mají češtinu, bych doporučil Ravenloft: Stone Prophet. Za úvahu by stál i The Fall of the Dungeon Guardians, což je mix Legend of Grimrock a M&M a je na to i čeština. Pak už je všechno vesměs v angličtině.
IP zaznamenána
This is the end ...

Araneo

• Nováček
  • *
« Odpověď #3 kdy: Květen 21, 2023, 15:58:03 »

Diky chalani. Vacsinu z nich poznam, ale niektore nazvy mi nic nehovoria. Popozeram si to v klude vecer alebo niekedy, ked ma prestane bavit MM merge.
Este som si vsimol, ze tu sa spomyna The Chaos Conspiracy, co do MM6 pridava novu cast svete. Aj to si potom pozriem.

Inak ked som cital navrh "Lands of Lore", tak mi v hlave zasvietilo aj "Brány Skeldalu: 7 Mágů". Tuto hru som hral na android tablete asi 5 rokov dozadu, po ceste vlakom z Bratislavi do Prahy. Celkom sa mi pacila, aj ked som z nej vela zatial nepresiel ale ani som sa k nej uz nevratil.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.napoleongames.sevenmages

To mi potom este pripomenulo hru na androide The Quest. Hral som ju asi len pol hodinu, ale pacila sa mi. No nie je v CZ/SK jazyku.
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.redshift.thequest
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Květen 21, 2023, 18:09:03 »

Tak české dungeony sú kapitola sama o sebe  ;)
Brany Skeldalu 1
Brany Skeldalu 3 - 7 magu
The Keep
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Květen 21, 2023, 20:13:26 »

Ještě by bylo záhodno zmínit dva ... ;)

Cardhalia
Undercroft

Ze slovenských pak pro změnu

Vaporum
Vaporum: Lockdown
IP zaznamenána
This is the end ...

Araneo

• Nováček
  • *
« Odpověď #6 kdy: Květen 21, 2023, 21:27:00 »

pozeram, ze Vaporum je teraz v akcii aj na gog aj na steame.

Nie su novsie hry v style MM? Idealne CZ.
Dokazem citat anglicky, aj vacsine rozumiem, ale ono to potom nie je ten isty zazitok.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Květen 21, 2023, 21:52:36 »

Z těch posledních opravdu podobných je Operencia, ale tady je v podstatě jedno, jak nové to je. Po MMX a Legend of Grimrock jsou ty dungeony podobné jako vejce vejci, takže rok vydání je v podstatě irelevantní. Výjimek je jen pár a ty nemají s M&M feelingem nic společného. Do CZ to navíc není důvod překládat, protože okruh hráčů je hodně omezený. Příkladem budiž Bard's Tale IV. Velmi nadějná hra, která nakonec nezaujala tak, jak se očekávalo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Květen 27, 2023, 09:55:26 »

Záleží, co to znamená hra jako MM? Jestli to musí být hra z prvního pohledu, kde je parta 4 hrdinů, nebo RPG hra, která má bojový systém na tahy. (já třeba MM6-MM9 nikdy na tahy nehrál)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Květen 27, 2023, 21:19:26 »

Popravdě jsem před nějakým časem taky nějakou hru jako M&M sháněl, ale Wizardry 8 mi docela vyhovovalo. Já měl požadavky, aby hra byla taky o partě dobrodruhů z pohledu vlastních očí a hlavně aby měla nějaký svět. Obchodníky, NPC zastávající úkoly a tak. Proto jsem vyřadil krokovací dungeony.

Wizards and Warriors jsem zkoušel, ale už to na mě bylo moc starý a zabugovaný. Respektive mi přijde, že to 3D raných devadesátek nezestárlo narozdíl od M&M moc dobře.
IP zaznamenána

Araneo

• Nováček
  • *
« Odpověď #10 kdy: Květen 27, 2023, 21:34:03 »

Záleží, co to znamená hra jako MM? Jestli to musí být hra z prvního pohledu, kde je parta 4 hrdinů, nebo RPG hra, která má bojový systém na tahy. (já třeba MM6-MM9 nikdy na tahy nehrál)
Ja ked nehram na tahy, tak chaosim. Klikam klavesy hlava nehlava. A stale to pre mna dopadne zle. A najme u MM som si vsimol, ze ked ides na tahy, tak lahsie trafis sipom, lebo ked ides bez tahov, tak kym tam doleti sip, tak ne nepriatel uz niekde inde.

V podstate sa mi paci prepracovanost MM sveta, a pohyb po nom. Zaroven to nema velke naroky na moju graficku kartu a nie je to prepchate vselijakymi zbytocnymi objektami ako je trava alebo tak... A to ze sa to da pauznut pri boji je super, lebo nemam potom pri tom stres. (aby som nedostal infarkt  :) )

Izometricky pohlad v podstate prezijem, ale podla mna lepsi je z prvej osoby. S tym izometrickym som napriklad hlaval Jagged Alliance, kde si to mozes tiez pauzovat.

Ja mam ale ten problem, ze ma hra rychlo prestane bavit. A u MM som si vsimol, ze ma bavila dlhsie ako ine hry. Dokonca MM6 som presiel do konca. Tusim aj 7 ale to si uz nepamatam tak presne. Preto zhanam nieco, co ma feeling ako MM.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Květen 28, 2023, 10:03:24 »

Je pravda, že na střelbu je ten tahovej režim lepší, i když efektivnější je naběhnout k monstrům nablízko a seřezat je.

Já hraju většinou realtime a na tah přepínám jen když potřebuju třeba léčit, používat kouzla atd..

Což mi přijde jako nejlepší přístup..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Květen 28, 2023, 10:22:55 »

Tahový režim taky vyruší faktor zotavení, takže je v boji možné s výhodou používat jinak pomalé sekery (jsou silnější než běžné meče). Mám teď shodou okolností rozehranou šestku kvůli pár "nejasnostem" a začal jsem při tom tahový režim více aplikovat. Nový Sorpigal jsem vyčistil na jeden zátah a bez luků. V Úkrytu Stínové gildy pak tahový režim úplně naruší sílu zlodějů, protože je výrazně zpomalí. Dřív jsem tahový režim sice párkrát zkusil, ale nikdy takto masivně.

Z těch podobných her jsem si vzpomněl ještě na jednu, která sice nemá s MM nic společného, ale taky se hraje fajn a je trošku jiná než běžné dungeony - Betrayal at Krondor. Je na ní navíc čeština.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Květen 28, 2023, 16:19:07 »

Mám teď shodou okolností rozehranou šestku kvůli pár "nejasnostem"

Čítaš mi myšlienky ? :) Presne to sa chystám urobiť. A do nej ešte dám pôvodnú češtinu, lebo sa mi nechce veriť že je tam až toľko prekladateľských chýb, ktoré sa preniesli aj do merge. Ono nejaký ten preklep sa dá prehliadnuť, ale keď si niekto popletie rýchlosť so silou, tak to je iná.
IP zaznamenána

Araneo

• Nováček
  • *
« Odpověď #14 kdy: Květen 28, 2023, 21:13:11 »

Modifikacia The Chaos Conspiracy, pridava vela noveho? Alebo len maly/stredny quest?
IP zaznamenána