Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Leden 16, 2025, 20:13:33
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Existuje hra ako Might and Magic?  (Přečteno 13241 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Existuje hra ako Might and Magic?
« Odpověď #15 kdy: Květen 29, 2023, 06:56:35 »

The Chaos Conspiracy (část 1) je prakticky to samé, co MM6, akorát s jiným příběhem a jinými úkoly. Část 2 je pak komplet jiný svět.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Květen 29, 2023, 07:15:27 »

Modifikacia The Chaos Conspiracy, pridava vela noveho? Alebo len maly/stredny quest?

The Chaos Conspiracy nepridáva, ale mení celú hru. Nový svet, nové názvy miest, postáv alebo dungeonov. Dungeony sú naviac na iných miestach. Questy sú úplne iné a zmenili sa aj nejaké predmety. Na začiatku si volíš obtiažnosť.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Květen 29, 2023, 20:50:16 »

Tahový režim taky vyruší faktor zotavení, takže je v boji možné s výhodou používat jinak pomalé sekery (jsou silnější než běžné meče). Mám teď shodou okolností rozehranou šestku kvůli pár "nejasnostem" a začal jsem při tom tahový režim více aplikovat. Nový Sorpigal jsem vyčistil na jeden zátah a bez luků. V Úkrytu Stínové gildy pak tahový režim úplně naruší sílu zlodějů, protože je výrazně zpomalí. Dřív jsem tahový režim sice párkrát zkusil, ale nikdy takto masivně.

Z těch podobných her jsem si vzpomněl ještě na jednu, která sice nemá s MM nic společného, ale taky se hraje fajn a je trošku jiná než běžné dungeony - Betrayal at Krondor. Je na ní navíc čeština.

Jo, do Betrayal at Krondor jsem se taky před nedávnem pustil.:-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #18 kdy: Květen 29, 2023, 21:49:10 »

No, já tahový režim přestal úplně používat a zcela na něj zanevřel v momentě, když jsem zjistil, že se dá snadno zneužívat. Taková ta klasika, že člověk létá a když na něj něco vystřelí, letí dolů či nahoru a podobně. :)

Navíc když člověk hraje za 4 magické postavy (což byla má nejoblíbenější kombinace, třeba 2xdruid, 2mág), to bylo zbytečný a jen to zpomalovalo masakrování nepřátel jiskrami. :D

Ale ani za to sólo rytíře jsem to nepoužíval, ono to má i své nevýhody. Mám dojem, že se přitom nedalo pohybovat?

Tahových her je víc, nových i starších. Horší to může být s tím pohledem z první osoby, to už moc nefrčí.

Ty co mají v nějaké formě izometrický pohled (třeba i částečný), jsou klasiky jako Realms of Arkania 1 - 3, nebo fallout1-2 (ale to je z postapo světa - mé nejoblíbenější hry :D).

Z novějších a ne moc náročnou grafikou třeba Expeditions: Viking (velmi náročný ale hodě mě bavil, opravdu tam bylo třeba dobře využít různé typy postav), Lords of Xulima (asi trochu to má i něco společného s MM, ale je to zas jiný bojový systém), Wasteland 2 taky ušel (taky postapo).

Hry, které jsou hodně blízko might and magic a jsou trochu podobné heroesům, ale současně jsou pořád víc RPG a ne strategie, jsou King's Bounty a všechny ty samostatné datadisky).

Divinity original sin měl taky vcelku zábavný tahový bojový systém. Sice jednoduší, ale bavilo mě to.

Ale je i spousta dalších her.

Her z prvního pohledu, které by měly tahový systém a byly alespoň trochu podobné MM6-8, mě ale moc nenapadá. Ale je fakt, že já právě bral MM6-8 spíše jako akční RPG a nehrál to s těmi tahy, no. Pak by těch her podobných, bylo víc.
IP zaznamenána

Araneo

• Nováček
  • *
« Odpověď #19 kdy: Květen 29, 2023, 22:11:52 »

Realms of Arkania: Stíny nad Rivou si pamatam. To bola tusim onoho casu jedina z mala hier, ktoru som mal cesky.
Teda slovo pamatam je dost silne :-) Pamatam si hlavne to, ze som sa rozplyval nad tym, ze je to cesky. Z hrania si toho moc nepamatam.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Květen 29, 2023, 22:24:16 »

Všechny ty hry, co jsem uvedl, jsou v češtině. Ale nevím, jestli se nějak podobají MM6-8 :).

Ale tak zas vždy si můžeš na ně podívat, případně je zkusit a uvidíš. Třeba zjistíš, že tě baví, i když jsou jiné, nebo v nich nějakou podobnost najdeš. Třeba tě bavit nebudou.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Květen 29, 2023, 22:36:20 »

Díky všem za tipy na hry, s dovolenim se tu taky inspiruju... až mi dojde poslední várka, Steam měl zase slevy. Ve slevách vždycky "ušetřim".

Já taky chaosim, když nemám tahy. Kdybych měla druhý jméno, bylo by to "chaos", nebo možná spíš "panika" :-D.  Oh bože co já dokážu dělat za zmatky a mačkání náhodnejch tlačítek. Možná proto mám celkem ráda stealth hry, kde si útočim v klidu a s rozmyslem.

Ale zrovna v MM mě tahovej režim stresuje, protože je hrozně pomalej. Obecně bych řekla, že člověk vyleze z bojů mnohem líp bez něj, když se můžete hejbat. Takový pomalý couvání dělá v melee boji hodně. Navíc v pozdější fázi útočíte dramaticky rychleji než oni, a proč jim dávat fér šance, že? (+ luky se vzpamatovánim 0, kchm kchm)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Květen 30, 2023, 07:09:53 »

Z těch mixů 1st person a izometrií, kde je CZ, je potřeba zmínit ještě Albion :). A abychom ty dungeony s CZ už úplně završili, tak tu ještě chybí zmínka o Cardhalii a vlastně bych měl zmínit i Lands of Lore, ke kterým existuje SK. Ostatně Lands of Lore bych asi mohl doporučit jako alternativu k MM, byť sám jsem LoL ještě nedohrál. MM mají přeci jen tu výhodu, že jsou celkově chytlavé, kdežto u dungeonů jako jsou Realms of Arkania, je už potřeba poněkud větší zapálení. LoL jsou v tomto ohledu též přívětivé.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Květen 30, 2023, 17:42:56 »

Ale zrovna v MM mě tahovej režim stresuje, protože je hrozně pomalej. Obecně bych řekla, že člověk vyleze z bojů mnohem líp bez něj, když se můžete hejbat. Takový pomalý couvání dělá v melee boji hodně. Navíc v pozdější fázi útočíte dramaticky rychleji než oni, a proč jim dávat fér šance, že? (+ luky se vzpamatovánim 0, kchm kchm)

hlavně ta hra je v principu o mačkání tlačítka s, případně a, pokud postava neumí kouzlit. A pak tedy mačkání či držení šipky dozadu. Tam nějak není moc jak panikařit, nebo mačkat něco, co se nemá. Třeba kouzla v knize nějak střídat během boje moc význam nemá a je lepší si dle nepřítele nachystat nějaké kouzlo jako rychlé, no. Až na vyjimky. Třeba rytíře smrti či wyrmy je lepší nejprve trefit jednou masivní deformací, ale nemá cenu jí dávat jako rychlé kouzlo. :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Květen 30, 2023, 17:48:38 »

Pro mě ale MM byly dost i o tom světě, mnoho měst, mnoho obchodů, nějaké postavy a podobně. A v tom různé dungeony (v mm6 obří, v mm7 menší). Nebyl to prostě klasický dungeon, ale posunulo se to kousek zase dál. To pro mě asi u té hry bylo nejzásadnější + rozvojový systém hry, který umožňoval hodně experimentů.

Pohled z první osoby, či tahy/netahy pro mě nebyly zas tak zásadní. Ale je těžké najít jinou takovou hru, která by to všechno měla. Asi jen to wizardy8 se tomu přibližuje )to je tuším navíc i dabované v cz, jestli si to dobře pamatuji).

Her, kde je možné boj zastavit, rozmyslet si, co hrdinové udělají a pak jí odpauzovat do realtime boje (a případně zase paouznout), je ale poměrně dost. Zas, skoro všechny v izometrickém pohledu :).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Květen 30, 2023, 18:14:36 »

hlavně ta hra je v principu o mačkání tlačítka s, případně a, pokud postava neumí kouzlit. A pak tedy mačkání či držení šipky dozadu. Tam nějak není moc jak panikařit, nebo mačkat něco, co se nemá. Třeba kouzla v knize nějak střídat během boje moc význam nemá a je lepší si dle nepřítele nachystat nějaké kouzlo jako rychlé, no. Až na vyjimky. Třeba rytíře smrti či wyrmy je lepší nejprve trefit jednou masivní deformací, ale nemá cenu jí dávat jako rychlé kouzlo. :)

:-D Svatá pravda. Ačko dokážu mačkat v panice aniž by to mělo negativní důsledky.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Květen 30, 2023, 20:38:14 »

Je pravda, že Lands of Lore se svýho času bralo dost jako alternativa k MM7, na to už jsem úplně zapomněl. Já teda Lands of Lore neviděl nikdy ani z rychlíku, ale je pravda, že to hodně lidí v mém okolí tenkrát řešilo, kterou z těch dvou her si vybrat. A i dobová recenze v ABC byla taky pojatá jako dvojrecenze těchhle dvou her. Na co je člověk všechno schopen zapomenout..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Květen 30, 2023, 22:06:46 »

V podstatě všechny dungeony, které mají "odlehčený" herní systém, by šlo brát jako alternativu k MM, protože pocit z hraní je u nich obdobný - jde do nich naskočit i bez přípravy a hloubka jejich pochopení je čistě v režii hráče. I když zrovna porovnání takového Anvil of Dawn a Stonekeepu to zase bravurně vyvrací :D. Jak naznačil Milhaus, MM jsou taková zvláštní kategorie dungeonů, ostatně si vzpomínám, že kdysi dávno se tu na tohle téma vedla debata. Bylo to shodou okolností na základě otázky, zda-li jsou MM ještě dungeony. Resp. jak je kdo z nás vnímá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Květen 31, 2023, 13:20:42 »

No, já myslím, že MM6-MM8 dungeony už nejsou, jelikož sice dungeony obsahují, ale obsahují i nástavbu kolem nich a navíc se každý dost liší. Což je ale běžné u mnoha RPG her, které se za dungeony neoznačují. A ještě dál to má od krokovacích dungeonů. Ono se to liší i náplní těch her. Zatímco v klasickém dungeonu se člověk většinou snaží najít cestu, přes různé hádanky a podobně a případně i najít tajné sekce atd, tak v RPG hře leze do dungeonu kvůli nějakému úkolu, který dostal jinde.

V tomto je to ale trochu nejasný i u starších her. Třeba Dungeonmaster byl dungeon, v dungeonmasteru2 hráč většinu času strávil ve světě - chodil okolo konečného dungeonu a hledal do něj klíč. Sice tam nebyly úkoly (a pokud nepočítám malé jeskyňky, kam šlo vlézt), tak tam by jen jeden dungeon, ale do toho se člověk dostal až na závěr hry. V tom to třeba úplně jasné není. Podobně je to Legend of Grimrock, jednička jasnej dungeon, dvojka trošku nejasná. (ostatně to vychází z toho dungeonmastera).

Ale pokud jsou MM6-MM8 dungeony, tak pak třeba baldur gatě taky. Dokonce i gothic by byl dungeon - je tam chrám Spáče :). A on se podle mě gothic docela dost inspiroval v MM6-8, i když to trošku skryl a jemně změnil a je to tedy za sólo hrdinu z třetí osoby.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Květen 31, 2023, 18:25:02 »

V tomhle jsou MM blíž právě Realms of Arkania, a to jsou hry, u kterých jsem měl vždy pocit, že to nejsou klasické kobky. U takovýchto dungeonů mají ty kobky sice ještě význam, ale už to nehraje prim. MM od šestky výše navíc přišly o zapeklité puzzly apod. Nicméně už před lety jsem je považoval za dungeony a ani dnes bych to neměnil, ale tu popularitu MM vždy vysvětluji právě na tom, že to prostě nejsou klasické old-school dungeony.

Není to tak dlouho, co jsme vedli diskusi s Ringem ohledně Skyrimu (Oblivionu), které svým pojetím splňují definici dungeonu, ale už jen pocitově to k té hře nesedí. Tady si naštěstí člověk může vypomoci tím, že nové TESy jde přepnout do 3rd pohledu :D.
IP zaznamenána
This is the end ...