Jj, mě totiž u jedničky přišlo (ale už si to přesně nevybavuju), že v tom okamžiku, kdy jsem zmáčkl mezerník, tak jsem měl dole ikonku pro hackování, což normálně k ničemu není. Kdyžtak až budeš mít u sebe Tali, tak koukni, jestli ti tam ikonka přibude.
Tak tam je ikona, která je svázaná s dešifrováním/elektronikou, ale ta souvisí s dovedností, kterou můžeš nepřítele poškodit, tedy tu můžeš použít v boji. Ale nesouvisí s hackováním věcí.
U těch dovedností si teď nejsem jistý, jestli píšeme o tom samém. Normálně dovednost koupím, mám jí prázdnou, ale hra mi rovnou poskytne 21 volných bodů k rozdělení. Tedy ty body normálně kupuju, nikoliv získávám z levelovaní. Stalo se mi to u obou koupených dovedností, takže předpokládám, že to nebyla zrovna náhoda, že bych zrovna o tolik polevelil.
No, já měl vždy jen jednu bonusovou dovednost, kterou jsem mohl získat v ordinaci. Pokud jsem se naučil jinou, stálo mě to 5000 kreditů a ta nová nahradila tu původní. Body z ní se pak restartovali. Tedy měl jsem volné všechny body do znovupřiřazení, které jsem dal do té původní naučené dovednosti. Ale žádné nové jsem nezískal. Například jako první jsem se naučil masakr (tuším že tu dovednost uvolnil James hned na začátku). Dal jsem do ní všechny body a úplně jí rozvinul, ale prakticky vůbec jsem jí nepoužíval. Pak jsem se rozhodl, že zkusím to ovládnutí, tak jsem si jej koupil. Tím jsem Masakr ztratil a tedy jsem jej již nemohl použít, dovednost byla nenaučená a já získal volných 21 bodů, které jsem tam hned vzápětí přiřadil.
Co se týče toho závěru, nemyslím si, že by to byl sen. Možná tak zlý sen hráče (obzvláště pak, je-li to fanoušek série). Ale pokud to scénárista myslel jako sen hrdiny, pak je to ještě víc absurdní konec, než jsem myslel. On nejprve prošel hrdina, pak Anderson. Tedy hrdina je na Citadele dřív, ale později se probere k vědomí. Já nevím, jak hra měla původně dopadnout a jestli měli konce nějak měnit, já to nesledoval a nemám tušení, co bylo dřív. Hodnotím to tak, jak to je nyní ve hře. A ano, nedává to absolutně smysl. Celý závěr trojky víceméně popírá vše, co se stalo v prvním i druhém díle. Nemluvě o tom, že celou dobu hra tvrdila, že každý Smrťák, jakožto stroj, je inteligentní syntetická bytost. Tedy něco jako EDI. Vládce v ME1 a Posel v ME2 tomu odpovídali. Na konci trojky se hráč dozví, že to nejsou bytosti, ale jen nástroje, které ovládá někdo jiný.
To, že ta UI, která je celou dobu ovládá, je na Citadele, je pak samo o sobě absurdní z mnoha důvodů. Jednak není jasné, kdo Citadelu postavil. Celou dobu to vypadalo, že Smrťáci. Nicméně UI existovala už před Smrťáky, tedy Smrťáci jí nepostavili. Taková UI, která dokáže ovládat tolik strojů po celé galaxii i mimo ní, pak musí mít neuvěřitelnou výpočetní sílu a komunikaci. Protože ona se Smrťáky komunikuje celou dobu, tedy i když jsou kdesi daleko v galaxii, nebo i když obsazují jeden systém galaxie za druhým. Pokud by chtěli Smrťáci tuto UI někam dát, aby je řídila, bylo by pak logické jí dát někam naprosto mimo dosah organiků. Stejně tak pokud je Citadela převaděč, který Smrťákům omžňuje cestovat z galaxie pryč a zpět (ME1), bylo by logické dát i Citadelu mimo dosah smrtelníků a nenechat jí naopak uprostřed a ještě na ní nechat žít ty organiky. Vždyť by ti organici mohli celou Citadelu zničit několikrát, během těch 50tisíc let, co trvá cyklus. Ne, že by chtěli, nebo ne, že by věděli, že Smrťáci, ale kvůli válkám mezi sebou navzájem, protože organici neustále válčí mezi sebou navzájem.
Tím se dostáváme k tomu, že UI chce "řešit" chaos v galaxii tím, že vyhladí veškerý vyspělý organický i syntetický život. Nicméně celých těch 50 tisíc let je galaxie v chaosu a neustále se v ní válčí. Ať už lokálně, nebo globálně. Celá historie jen lidí je jedna velká válka, celá historie galaxie je jedna velká válka. Hra mluví o válce s rachni (která mimochodem vznikla kvůli Smrťákům a tomu, že je ovládali), mluví o válkách s Krogany, které zastavili až pomocí genofágu. Mluví o válce s gethy. atd. A když konečně některá rasa dospěje do takové úrovně, že už válčit nepotřebuje, protože je dominantní rasou v galaxii, nebo je na takové úrovni iteligence a sociálního života, že se dokáže s jinými rasami domluvit nebo poradit a kdy tedy choas konečně končí, tak dojdou smrťáci a v rámci zastavení chaosu jí sklidí a nechají jen zaostalé rasy, které mezi sebou zase začnou okamžitě válčit. (zvlášť, když mají k dispozici hmotové vysílače a tedy i když nejsou mentálně dost vyspělí, technicky již jsou).
UI navíc řeší chaos tím, že rozpoutá chaos. Rasy, které sklízí nezničí úplně, ale zotročí je a pak je používá ke svým potřebám jako stroje. Viz Správci na Citadele, nebo Koleketoři ve dvojce. Stejně tak ti Rachni a bezesporu mnoho dalších. Pokud jí jde o dobro galaxie a o zastavení chaosu, pak to dělá docela zvláštními metodami. Nemluvě o brutalitě, kterou k tomu používá.
Když už máme UI na Citadele a když tato UI dokáže ovládat organiky, logická otázka je, proč už v jedničce dávno všechny na Citadele neovládla. Navíc ta UI ovládá Citadelu, takže ty organiky ani nepotřebovala, mohla jí rovnou otevřít jako převaděč pro návrat svých nástrojů. Nemluvě o tom, že je nelogické, proč své nástroje posílá kamsi do neznáma mimo galaxii, zatímco ona sama zůstává ve středu dění.
A také je nejasné, jaké "proměnné" se změnili tím, že hrdina k ní došel a proč by to její "řešení" již nadále nemohlo fungovat. Tedy pokud vynechám to, že nikdy nefungovalo. A proč fungovat začít zase může, když hrdina odmítne si vybrat s těch tří absurdních voleb.
Prostě samé otázky, ale žádné odpovědi na nejasnosti a otázky, které si hra tvořila již od prvního dílu a na které by člověk čekal odpověď, aby to jako celek zacvaklo a zapadlo.
Já si konec představoval tak, že tam dojde k nějaké opravdu pořádné bitvě. Že se uplatní nějak veškerá ta snaha hráče, kterou dělal již od prvního dílu. Všichni ti spojenci, ať už na úrovni ras nebo jednotlivců, že každá výhoda tam se nějak projeví a že mezi tím bude docházet k bojům i na úrovni hráče (například nějakých spešl misí), dokud nedojde k finálnímu boji.
Nicméně je třeba otázka, pokud je to tak, jak to je, na co hráč vlastně potřeboval tu Nišej. Vždyť stačilo tu UI prostě vypnout a bylo vymalováno. Vždyť ona řídí smrťáky. Tedy pokud by jí vypl, tak by neměl kdo ty smrťáky řídit.
Jinak já EDI měl na tom pomníku mezi mrtvými, když jsem zvolil zničení Smrťáků. Byla asi 4 od vrchu vlevo.