To já to včera dohrál. Závěrečná pasáž, počínaje snahou dostat se do paprsku, je jeden velký hnus. Je nepochopitelné, jak ve hře, kde člověk non-stop střílí a kde není žádné jiné řešení žádného úkolu, závěr, kde by měl být boj s nějakým bossem, udělají tak, že se tam jen kecá a to ještě o naprostých nesmyslech, které nedávají smysl. Což vyvrcholí tím, že hráč dostane absurdní volbu, kde ani jedna z možností nedává smysl a je k ničemu, ačkoliv se hra snaží všemožně tvářit, že syntéza je to nejlepší, co může hráč udělat. Taky bych čekal, že ten závěr vysvětlí podstatu problému, veškeré nezodpovězené otázky, které si hra buduje tři díly. Přitom ten rozhovor s UI na závěr prostě nedává smysl, nevysvětluje to skoro nic, spíš naopak. Když člověk hrál to dlc leviathan, mohl tam zmínit i existenci toho druhu, ale ani na to nereagovala ta UI tak, aby to dávalo smysl. Podle mě scénáristi v této fázi vývoje asi museli hodně chlastat, když dali dohromady todle.
Jinak hra je skoro totéž, co dvojka. Vylepšili trochu systém rozvoje a vybavení, z nepochopitelných důvodů odstranili minihry jako hackování a podobně, udělali dialogy na lodi se společníky ještě stupidnější, než v ME2, na druhou stranu se mi líbí, že posádka na lodi "žije", tedy že se různé přemisťuje, vedou spolu různé dialogy a podobně. Já tak třeba nachytal Tali s Garrem, jak spolu souloží u hlavního děla lodě a podobně.
Z hlediska obtížnosti boje, bych řekl že je to ještě o dost lehčí, než druhý díl. Ten, kdo navrhl ovládání a to, že se všechno bude dělat přes mezerník, počínaje sprintem, konče přeskoky mezi překážkami, by si zasloužil facku.
Jednotlivé mise nemají takovou atmosféru, jako ve druhém díle, na druhou stranu dávají smysl a celkově je hra přirozenější a smysluplnější. Jenže to naprosto zabili tím závěrem, který smysl nedává. Nevím, proč ve hře nepoužívají humor. Ono to obecně není moc silná stránka Bioware a jejich hry jsou vždycky moc vážné, ale v tom dlc Citadela ukázali, že to umí.
U rozvoje hrdiny je škoda, že je to limitováno 60 úrovní. Tedy skoro od poloviny hry jsem neměl co dělat a jak se rozvíjet. Zůstali mi 3 body, které nebylo kam dát. Jedna z nejlepších dovedností je dovednost Ovládnutí, kterou se člověk může naučit na ošetřovně po splnění asi DLC Omega. Podobnou funkci by měla mít dovednost sabotáž na roboty, jenže robotů je ve hře málo. Každopádně byla sranda ovládnout třeba Bestii Smrťáků a pak sledovat, jak likviduje všechno kolem.
Čím si nejsem tak jistý je vliv rozvoje a vybavení na poškození. Měl jsem vše nastaveno tak, abych zvýšil poškození zbraní. Dokonce i zbroj jsem si vybral tak (s jednotlivých dílů), abych maximalizoval poškození ze všech zbraní a přišlo mi, že nepřátelé zraňuji +/- skoro stejně. Lehké cíle na jednu ránu, středně silné na dvě, silné na 3 a víc. Záleželo, jestli jsem trefil hlavu. Ačkoliv tedy trošku vliv to asi mělo, protože například u vojáků Cerbera chlapa se štítem jsem zabil jednou ranou, ať jsem jej trefil kamkoliv. (zatímco zpočátku jsem musel trefit skrz hledí, aby padl na jednu ránu). Ale to byl vliv jen minimální.
Na mapě mi zbyl úkol s leteckou základnou Cerbera, což bych se pokusil vynechat a pak Tali. Na letecké základně mě docela nebavil úkol s porážkou Smrťáka, byť teď už vím, jak na ně.
Mám za to, že tam není smrťák, ale že to je jen malý úkol. Smrťák byl na závěr úkolu s Tali. Tedy jestli myslíš to, že hráč ho má zaměřit nějakým zaměřovačem a Normadie na něj střílí, zatímco smrťák po něm střílí svým paprskem.
Co se týče romancí, já myslím, že autoři si zavařili již v prvním díle a od té doby jim prostě to hořelo a nevěděli, jak to řešit. Protože Ash může v prvním díle umřít a místo ní žít ten Kaidan, nebo jak se jmenuje. Už ve druhém díle tak tadle dvojpostava hrála roli, aby byla snadno nahraditelná. Tedy aby bylo jedno, jestli je tam Ash nebo Kidan. Pokud by byla Ash součást třeba posádky, měla by své vlastní rozhovory a svůj úkol loajality, bylo by to mnohem složitější. Podobně třeba Wrex, který mohl v prvním díle umřít, tak ten v druhém hrál zřejmě taky roli, aby byl snadno nahraditelný. V ME2 k tomu přidali pak prakticky všechny, celou posádku. Nevím, jestli v ME2 mohl umřít Garrus a jak by jej v ME3 nahradili. Totéž Tali. Pravděpodobně, pokud by v ME2 umřeli, by jednoduše v ME3 nebyli, nahradili by je nějaké neutrální postavy a hráč by je nemohl získat do posádky. Totéž Ash/Kaidan. Hráč by tak zřejmě měl jen Liaru, Jamse a Edi. Všechny ostatní postavy z ME2, aby si to nekomplikovali, tam pak hráli roli jen malou a snadno nahraditelnou. Stejně opět Ash/Kaidan, ti by tam byli vždy a vždy by hráli tu stejnou roli, nicméně je autoři nemohli moc rozvést, protože pak už by bylo těžší je tak snadno zaměnit.
Jediná stálice tak zůstává Liara, která nemohla umřít ani v jednom díle.