No, když pokud člověk nechce některé postavy zabíjet, tak to ani jinak nejde. Já volil vždy ty možnosti, které se mi zdály být nejhorší možné v dialogu. Ty reakce jsou pak docela zajímavé, ale nemá to skoro žádný efekt z hlediska zisku bodů do odpadlíka. Hra to ale bere tak, že když třeba zabiješ královnu rachni, jsi zlý, zatímco když jí necháž žít, jsi hodný. Přitom já ji nenechal žít proto, že bych byl hodný, ale protože jí chci použít. Jenže todle takto okecat nejde. A tak je to u většiny postav, které se pak vyskytují nějakým způsobem v dalších dílech. Takže body do odpadlíka jsem dostával po 5/7 bodech, pak jsem udělal nějaký hlavní úkol a dostal 50 bodů do ochránce. Taky možnost učit se přesvědčování/zastrašování není dána leelem, jak jsem si myslel, ale právě tím, kolik bodů máš v ochránci/odpadlíkovi. Já se tak zastrašování nemohl naučit na maximum a na konci jsem třeba nemohl ukecat toho hlavního zlouna, aby se sám zabil a musel jsem mu dát nakládačku a pak ho ještě sejmout, když se do něj převtělil Vládce.
Taky asi kvůli volbám se společníky na lodi jsem nemohl mít žádný vztah (nebo mi nikdo žádný nenabízel a dialogy nikam nevedly), protože jsem byl na všechny protivnej. Taková Liara na mě působila, že se každou chvíli rozbrečí. Nebo byl dobrý úvodní proslov po zisku Normandie k posádce.
Dvojku jsem zkusil rozehrát zase za tuto postavu. Zde je zajímavé, že hra některé body do odpadlíka i ochránce převzala z jedničky, takže pár bodů jsem tam měl již od začátku. Také jsem získal hodně peněz a věcí již od začátku, nejspíše asi za první dohrátí dvojky a za import z jedničky. Hra mi slíbila, že mi nechá všechny těžké zbraně, co jsem získal, ale žádné nemám. To by tedy asi fungovalo jen v případě, že bych importoval postavu z ME2 a hrál to znovu za tu samou (což mi poněkud uniká smysl něco takového dělat). Taky jsem měl hned na začátku možnost si vybrat z bonusových dovedností od společníků.
Já si tedy původně vybral trhavou munici, protože biotik žádnou munici nemá. Zvolil jsem obtížnost "Vysoká", tedy druhá nejvyšší a jak jsem zjistil, všichni nepřátelé (i ti slabí), mají nějakou formu ochrany. Tedy buď zbroj, nebo štít, nebo kinetickou barieru. Třeba vorchové mají zbroj, což v kombinaci s tím, že se velmi rychle léčí, je docela problém. Co ale hlavně, tím že mají tuto formu ochrany, na ně zřejmě nepůsobí téměř žádná dovednost biotika. Krom warpu, který je trochu zraní, jsou tak všechny dovednosti biotika zřejmě k ničemu. Navíc ty dovednosti jsou dost jiné, než v ME1, například biotik nemá barieru (tj náhradní štít), který by mohl zapnout a jsou taky jinak poskládané. Tedy má warp, do kterého je třeba dát 2 body. Tím se odemkne Odhození, do kterého je opět třeba dát 2 body, tím se otevře Tah (v původní ME1 zvednutí), do kterého je opět třeba dát 2 body a pak se otevře Tlakaová vlna. Přitom ale tydle dovednosti zřejmě všechny působí jen na jednu obludu (dokud je hráč nerozvine na 4 level a nevybere tam hromadnou verzi), což je opět značný rozdíl o proti jedničce.Ve finále jsou tak tydle dovednosti k ničemu. Občas použiji Warp, když mi dochází munice, ale tam měl třeba infiltrátor Napalm (což je skoro to samé). Zbývá tak opět jen pistole a samopal jakožto jediné zbraně, které může biotik používat, které jsou k ničemu. Trhavá munice navíc způsobuje poškození nechráněným nepřátelům, tedy u takové hry s takovou obtížností je opět k ničemu. Začeal jsem tedy znovu na začátku si vybral protipancéřovou munici, která by měla dělat větší poškození těm ochranám. Nicméně moc mi to platné není, jelikož zapnutá munice se vypíná, když použiji nějakou dovednost a současně s pistolí a samopalem stejně nemám náboje, takže toho moc nezastřelím, ale je to lepší, než nic.
Volby do odpadlíka tu fungují asi přece jen trochu víc, jelikož jen projitím třeba Citadely, kam jsem zajel jako první pro Kasumi, vyhrožování tamním obchodníkům kvůli slevám a pak následně při rozhovoru s radou, která mi opět nabízela, že bych se mohl stát Spektrou a kterou jsem poslal s touto nabídkou do prdele

, jsem těch bodů získal docela dost. Stejně tak třeba na Omeze u obchodníků a některý voleb tam. Získal jsem i toho doktora v rámci hlavního úkolu, archanděla jsem zatím nezískal. Nicméně už podle té mise s vorchy bylo právě docela jasné, že ty biotické dovednosti zde nemají využití ani jako podpora (v jedničce sice byly taky k ničemu, ale jako podpora občas se alespoň daly použít, třeba při boji v závěru hry se ten hlavní boss vůbec nedostal na zem a za celý souboj ani jednou nevystřelil, protože pořád lítal (buď jsem létání aplikoval já, nebo Liara)

). Navíc mě ta hra nebaví jako taková, tak nevím, jestli v tom budu pokračovat. Nejspíše jediná šance je dostat se nějak na tu loď Kolektorů (a do té doby nějak přežít), tam se naučit odstřelovačku nebo útočnou pušku a pak už to hrát jako před tím.