Ten žoldák je tuším taky z nějakého DLC, nebo spíše bonusu, který asi dostal každý, kdo si tehdy hru koupil v předobjednávce a asi bude i součást té trilogy verze. Blbé je, že se s ním nedá skoro bavit na lodi a jeho vedlejší úkol si už nepamatuji.
Já měl ty možnosti volby mezi odpadlíkem a ochráncem hned, alespoň na některých místech. (u volby ukecávání jsem nezaznamenal takovou, kterou bych nemohl vybrat, u zastrašování jich pár bylo). Tedy hned po příletu na Omegu jsem si třeba vykecal slevy u obchodníků a podobně. Možná to ovlivňuje i volba povolání a to, jak člověk rozvine tu jednu schopnost ve vývoji. Třeba Infiltrátor má dovednost "Operátor" nebo tak nějak, a když jí dostane na 4 level, může si vybrat, jestli chce být Vrah, nebo Agent. Ta volba sama o sobě zvyšuje efekt těch voleb dobro/zlo, ale mezi Agentem a Vrahem je ještě rozdíl v bonusech (agent má ještě větší bonus k těmto dialogům). Já tu dovednost rozvíjel tedy jako první a už jí mám na 4 levelu.
Celkově mi ale není moc jasné, jak to je s Odpadlíkem a Ochráncem. V tom ukazateli rostou obě věci. Tedy mám hodně bodů v Ochránci a pár bodů v Odpadlíkovi. Dle mého názoru se navzájem nevylučují, ani nesnižují, tedy teoreticky můžeš být ochránce i odpadlík, což ti pak umožní ty volby během dialogů červená/modrá (zastrašování/ukecávání). Tedy nelze říct, že jsi penalizován, zisk dobra i zla je vždy dobré, protože ti otevírá volby. Problém je spíše v tom, že během klasického dialogu máš na výběr, jestli dát odpověď dobrou, nebo zlou a ta ti přičte ty body k jednomu nebo druhému a většinou se přímo zde vzájemně vylučují. Tedy během klasického dialogu (ne u modrých/červených, ale u opravdu normálních voleb, skoro vždy jsou tři, dobrá (nahoře), neutrální(uprostřed) a zlá(dole) a když jednu zvolíš, celý dialog se posune dál k jinému tématu) si v těch volbách musíš vybrat, jestli získáš body do Ochránce (a budeš zvyšovat tudle statistiku), nebo do Odpadlíka (a zvýšíš tuto) nebo nic (neutrál). Taky to můžeš navyšovat těmi volbami stylu klikni tlačítko a něco udělej. (například u Garra omráčit chlapa u bitevníku - to přičte body k odpadlíkovi). Logicky, pokud chceš mít možností v dialogu co nejvíc, bys asi měl nechat růst obě, aby z tebe lidé měli strach a současně tě měli rádi a udržovat je vyrovnané. Ale to asi nejde, protože pak bys na konci neměl dost bodů ani v jednom (pro ty nejnáročnější volby). Pokud ale do toho lze získat nějaký bod, je to asi dobře a nebránil bych se tomu. Tedy pokud to dobře chápu.
Myslím, že tu Jack opravdu nemá význam vynechávat, protože hlavní děj bude stejně čekat, až získáš všechny v té první várce a do té doby tě dál nepustí. A k tomu sporu mezi Jack a Mirandou tuším dojde při plnění některých těch úkolů loajality (tedy pokud se vyhneš těm u těch dvou, nemělo by k němu dojít). Tedy alespoň se mi zdá.
Ale já asi teď též projdu soustavy, kde již odpočátku byly nějaké úkoly a kde jsem nebyl, než se pustím do té další várky společníků.